Advent és Karácsony az Arany-iskolában

Isten Igéjének útmutató üzenetét követve, a hagyományainkat szem előtt tartva és azokat új elemekkel színesítve szerveztük meg iskolánkban az Adventi - Karácsonyi programsorozatunkat.

Betlehemi jászol a Kálvin utcán
Fotó: Gulyás Sándor
Szilágyiné Horváth Henriette tanárnő és Bereczki Andrea könyvtáros ötletei nyomán lelkes pedagógusok, diákjaikkal karöltve már október végétől kézműves foglalkozásokat tartottak szerda délutánonként. Az itt elkészült ajándéktárgyak egy részét az „Adventi forgatag” elnevezésű programunk keretében vásárolhatták meg támogató jegyek felhasználásával az érdeklődők a Kálvin utcai épületünk előtt késő délutánonként kihelyezett standunknál (december 8-9-10.). A forgatagot Ökrösné Virágh Noémi tanárnő vezetésével iskolánk alsós kórusának szereplése nyitotta meg. A karácsonyi vásár mellett, forró teával, forralt borral és mézeskaláccsal fogadtuk vendégeinket. Az esemény egyik fontos eleme a templomtól nem messze felállított Betlehemes volt, amely tavaly készült Pardiné Marjai Erzsébet tanárnő, Bereczki Andrea könyvtáros és Füsi Judit közösségi koordinátor irányításával. Alkotásuk az összefogás szép példája, hiszen számos segítő együttműködésével, illetve a református iskola és a baptista középiskola közös támogatásával jöhetett létre.

4. a osztályos tanulók előadása az
 "Aranyos" Adventi Játszóházban
Fotó: Tóthné Posztós Laura
Az Arany Diáksport Egyesület K. Szabó Jánosné, Váradi-Szabó Szilvia tanárnők és Szabó József tanár úr közreműködésével külön programmal készültek az Adventi időszakra: Mikulásfutást rendeztek december 4-én a városháza előtti téren. Céljuk a rászoruló gyermekek támogatása volt. Reménység szerint hagyományteremtő kezdeményezésről van szó, szeretnék a versenyt jövőre is megszervezni.

A kis Mikulások nemcsak futhattak, hanem akár kupát is szerezhettek, alsós pedagógusaink ugyanis a Mikulás-kupa keretében sorversenyekkel mozgatták meg a diákságot.

Tanulóink számára a decemberi 12-e délelőttjén megtartott kézműves programok tették teljessé az Adventi készülődést, amelyet a december 18-i kibocsátó istentisztelet és a karácsonyi műsor zárt le.

Alsós kórusunk a karácsonyi
hangversenyen
Fotó: Vigadó Kulturális Központ
A rendezvénysorozat kialakítása során az óvodásokról sem feledkeztünk meg. December 2-án a Mikulás-kupán mérhették össze erejüket az ovisok, december 10-én pedig előadásokat tekinthettek meg és kézműves játszóházba kapcsolódhattak be. Persze ezek mellett nyitott programjainkra is vártuk őket: így voltak, akik a Mikulásfutásra vagy az Adventi forgatagra látogattak ki.

Iskolánk tanulói egyházközségünk adventi alkalmaiba is bekapcsolódtak: például kollégiumunk vegyes kórusa Szilágyiné Horváth Henriette tanárnő és Cs. Nagy Zoltán tanár úr vezetésével a december 13-i vasárnapi istentiszteleten énekes szolgálattal járult hozzá az alkalom meghittségéhez. Emellett a városi programokon öregbítettük iskolánk hírnevét. A karácsonyi hangversenyen (december 19.) alsó tagozatos kórusunk is fellépett, valamint Horváth Dávid 6. r osztályos tanuló verssel készült a rendezvényre.

A december 13-i vasárnapi
istentiszteleten

 Fotó: Tóth József
Egyházközségünk lelkésze és iskolánk vallástanára, Butyka Béla Csabáné Adventről szóló írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy az adventi „négy hét akkor tölti be feladatát, ha lelkileg készülünk az ünnepre.” Iskolánk programjai a maradandó közösségi élmények mellett lehetőséget adtak e lelki felkészülésre. Épp ezért bízunk abban, hogy jövőre is hasonlóan értékes és gazdag rendezvénysorozattal színesíthetjük iskolánk és a városunk kulturális, vallási életét.

Általános Iskola nevelőtestülete




Az alábbi linkekre kattintva megtekinthetik a rendezvényeken készült fotókat:

I. Adventi forgatag

II. Játszóház és kézműves foglalkozások

III. "Aranyos" Adventi játszóház

IV. Mikulás-kupák

V. Mikulásfutás

VI. Mikulás látogatása a Szabadságtéri épületünkbe

VII. Kibocsátó istentisztelet karácsonyi műsorral

VIII. TV Kisúj tudósításai

Köszönjük a fotózáshoz nyújtott segítséget: Ducsai Péternek, Farkasné Szőke Katalinnak, Ferenczné Subicz Katalinnak, Furkóné Balogh Dórának, Jakobiczné Kovács Andreának, Szkupi Edinának, Tóthné Posztós Laurának, Tóth Józsefnek, Tuka Antalnak és a Vigadó Kulturális Központnak!

Külön köszönjük a TV Kisúj munkatársainak, akik igen gyakran szabadidejüket sem sajnálva tudósítottak programjainkról!